Miruna – opis ryby

Miruna pochodzi z rodziny morskich ryb dorszokształtnych. Dawniej zaliczane były do dorszowatych, od których odróżnia je brak wąsika na podbródku.

Jest to naprawdę smaczna ryba, którą polecam. Mięso zwarte, nie ma nic wspólnego w „papkowatymi” rybami, które można spotkać w naszych sklepach.

Smażymy mirunę

Rybę (Miruna) rozmrażamy (jeżeli była zamrożona). Przyprawiamy rybę soląc, pieprząc oraz skrapiając sokiem z cytryny, odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.

Panierujemy Mirunę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę i rozpoczynamy smażenie ryby. Pamiętając żeby na początku smażyć rybę od strony skórki, smażymy około 3 minut. Następnie obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2 minuty.

Rybę można podawać z ryżem i surówką (tutaj marchewka z selerem). Smacznego!